Het rendement van een houtkachel

Het rendement van een houtkachel is sterk afhankelijk van de plaatsing. Zo zal een ingebouwde houtkachel een veel lager rendement hebben dan een vrijstaande houtkachel. Dit komt doordat bij een inbouwhaard de warmte voor een groot stuk verloren gaat in de muren en metselwerk rond de kachel. Dit is echter niet alleen bij houtkachels het geval. Ook bij andere kachels zoals gaskachels en kolenkachels is dat vanzelfsprekend het geval.

Tips om het rendement te verhogen

Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt doen om het rendement van uw houtkachel te verhogen. Zo kunt u bijvoorbeeld een plaat voorzien achter de kachel die de stralingswarmte van de houtkachel in de ruimte weerkaatst.

Een professionele plaatser van houtkachels zal u ongetwijfeld deskundig kunnen adviseren over hoe u een rendementsverhoging kan realiseren volgens de specifieke kenmerken van de vele soorten houtkachels die er vandaag de dag bestaan.

Houtkachels met katalysator

Een minimale rendementsverhoging wordt bekomen bij een houtkachel met katalysator. Bij deze soort houtkachels is de afstand die de opgewarmde lucht moet afleggen langer dan bij een klassieke houtkachel. Hierdoor is de warmte die deze kachel aflevert dan ook logischerwijs een stuk hoger.


Soorten kachels hout

Vooroordelen houtkachel

Rendement van houtkachels

Houtkachels onderhouden

Houtkachel als CV verwarming