Materialen waarin houtkachel kan gemaakt zijn

kachel in plaatstaalAls eerste onderverdeling voor de soorten houtkachels is het belangrijk om de verschillende materialen voor de constructie ervan toe te lichten.

kachel gietijzerEnerzijds kunt u kiezen voor een houtkachel in plaatstaal, anderzijds zijn er houtkachels die gemaakt worden uit gietijzer. Dit geldt overigens meestal net zo goed voor houtkachels als voor de andere kachels.

 

houtkachel in plaatstalHoutkachels in plaatstaal

Bij een houtkachel in plaatstaal moet u er rekening mee houden dat de elementen na verloop van tijd kunnen kromtrekken door het uitzetten en inkrimpen van de verschillende onderdelen.

Hierdoor kunnen gleuven ontstaan die het rendement van uw houtkachel aanzienlijk inperken.

Anderzijds zijn houtkachels in plaatstaal in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan een houtkachel gemaakt uit gietijzer.

gietijzeren houtkachel

 

Houtkachels in gietijzer

In tegenstelling tot zijn tegenhanger in plaatstaal zal een houtkachel in gietijzer nauwelijks kromme elementen vertonen door langdurig gebruik. Wat wel voorkomt is dat in het gietijzer kleine scheurtjes ontstaan. Algemeen genomen zullen houtkachels in gietijzer wat duurder uitkomen dan een houtkachel in plaatstaal. De kwaliteit zal overigens ook meestal een stuk hoger zijn.


Soorten kachels hout

Vooroordelen houtkachel

Rendement van houtkachels

Houtkachels onderhouden

Houtkachel als CV verwarming