kolenkachelVoordelen van een kolenkachel

Er zijn een aantal belangrijke voordelen van de kolenkachel ten opzichte van andere kachels. Zoals dit ook bij de houtkachel het geval is bent u met een kolenkachel niet afhankelijk van nutsbedrijven voor het leveren van aardgas of elektriciteit.

Verwarmen met een kolenkachel is wel een heel stuk gebruiksvriendelijker dan met een houtkachel. Kolen branden namelijk aanzienlijk trager op dan hout. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over kloven, zagen en het opeenstapelen van de houtblokken.

antieke kolenkachelPermanente verwarming met kolenkachel

Nog een belangrijk voordeel van de kolenkachel ten opzichte van houtkachels is dat je deze makkelijker kunt laten branden. Doordat de kolen heel traag verbranden, kunt u 's nachts de luchttoevoer afsluiten. Hierdoor smeulen de kolen heel traag verder waardoor de verwarming niet onderbroken wordt.

Bij het opstaan moet enkel de luchttoevoer van de kolenkachel terug opengezet worden, wat extra kolen toevoegen en de kachel kan verder branden.

Nadeel van kolenkachels

Een belangrijk nadeel van de kolenkachel is dat deze ten opzichte van andere kachels moeilijk aan te krijgen is. Het is dus sterk aan te raden om de kolenkachel permanent te laten branden om het uzelf makkelijk te maken.

moderne kolenkachelEvolutie kolenkachel

Ondanks het feit dat heel wat mensen de kolenkachel beschouwen als een oubollige manier van verwarmen heeft deze verwarming een hele evolutie doorgemaakt de laatste decennia. Het is verbazend dat ondanks het economisch voordeel van deze verwarming het marktaandeel zo beperkt is. Als men de kostprijs van het verwarmen met een kolenkachel vergelijkt met verwarming door gas of elektriciteit, dan spannen de kolen zonder twijfel de kroon op vlak van budgetvriendelijkheid.


Soorten kolenkachels