Wat is ovengedroogd haardhout?

Ovengedroogd haardhout is haardhout dat is gedroogd in droogkamers. Wanneer het om ovengedroogd haardhout gaat, gaat het meestal om de volgende soorten hout: eikenhout, essenhout, gemengd hout, elzenhout, berkenhout, beukenhout en haagbeuk. Wat de belangrijkste eigenschap is van ovengedroogd haardhout, is dat het haardhout een vochtigheidspercentage heeft van maximaal 20%. Wanneer het haardhout een vochtigheidspercentage heeft lager dan 20%, is het haardhout klaar om gestookt te worden.

Dit haardhout is op ongeveer 85-90 graden gedroogd en bevat door deze hitte geen ongedierte of schimmel meer. Bijvoorbeeld de houtworm kan tot 60 graden overleven, maar door het haardhout op meer dan deze hoeveelheid te drogen, bent u er zeker van dat er geen houtwormen meer in uw haardhout zit. Daarnaast zorgt ovengedroogd haardhout voor een volledige verbranding. Bij een onveilige verbranding, bijvoorbeeld met nat haardhout, ontstaat er extra rookvorming en is de rook daarnaast ook nog eens zwart door alle giftige stoffen die vrij komen.

Regelmatig stoken mensen haardhout dat zij gratis verkrijgen van partijen die het hout zien als afval. Bijvoorbeeld een bouwbedrijf dat traptreden heeft die bewerkt zijn met chemisch product om de treden extra te laten glimmen. Door deze chemische stoffen zal er extra aanslag plaatsvinden in uw haard en er ook zal dit de lucht in uw woonkamer vervuilen.

Hieronder vindt u een aantal voordelen van ovengedroogd haardhout:
- Geen schimmel of ongedierte
- Behoud van kleur en geur
- Volledige verbranding
- CO2-neutraal
- Vochtigheidspercentage van maximaal 20%
- Zeer hoog rendement

Als u geïnteresseerd bent in ovengedroogd haardhout, kunt u via hier uw haardhout bestellen.


Haardhout als energiebron

Haardhout kopen

Ovengedroogd haardhout

Droogproces haardhout