Jaarlijks de houtkachel onderhouden

Het is belangrijk dat houtkachels jaarlijks een degelijk onderhoud krijgen. Heel wat zaken die belangrijk zijn in het onderhoud van uw houtkachel kunt u zelf ter harte nemen en moet geen vakman voor ingeschakeld worden.

Sluitlint houtkachels

Een vaak voorkomende oorzaak voor het minder goed functioneren van een houtkachel is slijtage van het lint aan de binnenkant van de kacheldeur. Je kunt dit makkelijk testen door een velletje papier tussen de deur te klemmen en het er vantussen te trekken.

Als je weinig of geen weerstand ondervindt zal het lint moeten vervangen worden. Het komt bij nieuwe modellen steeds vaker voor dat je de sluiting van de deur van de houtkachel kunt bijregelen. Hierdoor zal de deur beter sluiten en zal het rendement van de houtkachel verhogen en de ruimte terug optimaal verwarmd worden.

Glazen deur van de kachel

Ook is het belangrijk om voor een goed onderhoud van uw kachel minstens eens per jaar te controleren als het glas in de deur van je houtkachel nog voldoende vast zit. Er mag geen speling zitten tussen het glas en het frame in de deur. Door het werken van de materialen (uitzetting en inkrimping) gebeurt het vaak dat het glas los komt te zitten. Bij de meeste modellen kunt u dit zelf terug vast zetten door een aantal vijsjes aan te spannen.


Soorten kachels hout

Vooroordelen houtkachel

Rendement van houtkachels

Houtkachels onderhouden

Houtkachel als CV verwarming